Nyheder

Power-to-X – erhvervslivets nye grønne energikilde

Der bliver rig lejlighed for alle uanset vidensniveau til at stifte nærmere bekendtskab med den grønne, bæredygtige energikilde Power-to-X under Klimafolkemødet 2022. 

Power-to-X udgør det næste store skridt i den grønne omstilling og har potentialet til at blive et nyt, grønt eksporteventyr for Danmark. På både europæisk og nationalt plan er der bebudet store satsninger på teknologien, der kan omdanne grøn strøm til CO2-neutralt brændstof til fly, skibe, lastbiler og energiintensiv industri. 

I samarbejde med Bunker Holding inviterer Brobygning Middelfart til 3 spændende sessioner på den blå scene med både oplæg fra videnspersoner og paneldebat blandt nogle af de virksomheder, der arbejder med teknologien. Sessionerne modereres af journalist Troels Mylenberg, TV 2.

– Bunker Holding deltager, fordi vi er meget bevidste om, at vi skal være en aktiv del i udbredelsen af grønne brændstoffer, siger COO Christoffer Berg Lassen.

Paneldebat om hvordan vi skaber eksporteventyret

Bunker Holding leverer 15-20 % af al olie til verdens skibe, og Power-to-X er en af flere veje Middelfart-virksomheden går for at skabe nye, mere klimavenlige produkter. Derfor er Bunker en aktiv del af Triangle Energy Alliance, der arbejder på at skabe grundlaget for produktion af grønne brændstoffer.

Samarbejdet i Triangle Energy Alliance er vigtigt for os, fordi vi gerne vil vise omverdenen, at det er muligt at skabe grønne brændstoffer i stor skala, hvis myndigheder, politikere og virksomheder samarbejder om det, siger COO Christoffer Berg Lassen, Bunker Holding

Hovedsessionen bliver derfor en paneldebat med overskriften Hvordan bliver Power-to-X en succes?. For hvis Power-to-X skal levere grønne brændstoffer til konkurrencedygtige priser, skal teknologien modnes og op i industriel størrelse, og der skal sikres rigelige mængder af grøn strøm og kulstof. Det kræver ny infrastruktur og distribution, så den ny energi kan komme ud til kundernes flåder og virksomheder.
I debatten deltager Christian Motzfeldt, Bestyrelsesformand Triangle Energy Alliance. Christoffer Berg Lassen, CCO Bunker Holding. Kristian Kaufmann, Climate Ambassador, Dinex. Finn Schousboe, CEO Crossbridge Energy Fredericia

3 sessioner med vidensoplæg om Power-to-X
Torsdagens sessioner begynder med et oplæg fra sekretariatschef Søren Schmidt Thomsen fra Triangle Energy Alliance, der er et energipartnerskab mellem kommuner og virksomheder i Trekantområdet. I oplægget sættes fokus på, hvordan alliancen arbejder på at gøre Trekantområdet til et Nordeuropæisk centrum for produktion af grøn og bæredygtig energi til husholdninger, transport og industri.
Det andet vidensoplæg kommer fra Jakob Dybdal fra rådgivningsfirmaet COWI. Han fremlægger resultaterne af en analyse af teknologiens erhvervsmæssige potentiale. Det globale marked for Power-to-X anlæg forventes at vokse ekspotentielt over de kommende år, og desto hurtigere vi reagerer her i Danmark, desto bedre muligheder vil virksomhederne have i den internationale konkurrence.
Det sidste vidensoplæg handler om finansiering af den grønne omstilling i dansk erhvervsliv, da regeringens mål om en 70% reduktion af drivgasser i 2030 kræver investeringer. Her vil Lars Hostrup Sørensen fra Danmarks Grønne Investeringsfond og Jesper Langborg Jensen fra Danske Bank give konkrete eksempler på projekter, de har finansieret. 
Øvrige events på blå scene
PtX-sessionerne foregår på blå scene, som under hele Klimafolkemødet 2022 danner ramme om klimarelaterede indsigter og holdninger for virksomheder, der vil videre med den grønne omstilling. Der vil noget at hente for alle typer af virksomheder, idet debatter og indlæg kommer rundt om forretningskritiske emner som energi, finansiering, forretningsudvikling, forbrugerindsigter og medarbejderinvolvering.
De øvrige arrangører af events på blå scene er CLEAN Danmarks Miljøklynge, Danske Bank, Danske Handelsbyer, Teknologisk Institut, Destination Fyn og Green Power Denmark. Kik i programmet efter overskrifter som Fri af Putins gas, Bæredygtig storytelling til turister, Arbejdspladsens KlimaTopmøde, Hvad er op og ned i bæredygtigt forbrug?, Det Danske Vandeventyr og Spind guld på spildstrømme.
Programmet kan ses på klimafolkemødet.dk. Torsdag og fredag er hovedvægten på faglige klimadilemmaer, mens lørdagen i højere grad involverer den enkelte borger og familierne. Klimafolkemødet varer fra 1.-3. september, og foregår i Havnegade i Middelfart.

Læs også...

Fælles teamdag med fokus på 2025

I går var alle medarbejdere fra de fire erhvervsforeninger – Visit Middelfart, Middelfart Handel, Brobygning Middelfart og Middelfart Erhverv, samlet til en inspirerende teamdag som

Læs mere